Какво е глутен? Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни

...
Какво е глутен?
Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни
Коментари Харесай

Глутен – 8 признака за непоносимост, които не трябва да игнорирате

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската сред пшеница и ръж, наречена тритикале.

Името му идва от латинската дума „ лепило “, защото точно глутенът дава лепкавата консистенция при смесването на брашно и вода.

Глутенът се състои от два белтъка: глиадин и глутенин. Те построяват към 80% от белтъка в житното зърно и са основната причина за развиването на глутенова нетърпимост.

Глутен – нездравословен ли е?

Предвид зачестилите предизвестия за отрицателен резултат от потреблението на храни с глутен, няма по какъв начин да не си зададем този въпрос. А от тук дали не би трябвало да се откажем напълно от приема му или най-малко да ограничим потреблението.

Основният проблем при приема на глутеносъдържащи артикули е, че те са по-трудни за асимилиране от организма.

Протеинът глутен се разгражда постепенно и тъкмо това е причина приемът на глутенови храни при някои хора да разстройва храносмилането им и положителната кондиция като цяло.

В тези случаи приказваме за нетърпимост към глутена.

Трябва да сме наясно, че в доста от полуготовите или подготвени храни се прибавя глутен, с цел да се подобрят вкусовите им качества. Това води до неосъзнато и неконтролирано изразходване на глутен и основава риск от глутеново пренасищане.

Решението?  Четете деликатно етикетите и описанието на наличието на продуктите, които купувате. Отделете време, с цел да прецените изгодата и евентуалната щета от храната, която приемате.

Непоносимост към глутен и признаци

Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии.

Хранителни алергии се характеризират със свръхчувствителна реакция на организма и нормално се разделят на  хранителна алергия, хранителна сензитивност и хранителна назадничавост. Важно е да отбележим, че при третия тип не се включва интервенция на имунната система. Независимо от това обаче, реакцията, която поражда от невъзможността на организма да разгради избрана храна, също спада към питателните алергии.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР